Authentiek Spanje met de camper

Spanje staat bekend als hét ideale vakantieland. Zon, zee, strand en lekker eten komen allemaal samen op het Iberisch schiereiland. Ook voor camper en caravan eigenaren is het een ideale bestemming. In nog geen veertien uur sta je al in het land van sinaasappels, stierenvechten en La Tomatina. Wij zetten de vijf meest sfeervolle bestemmingen op een rijtje!

Ontdek Baskenland in Hondarribia

Net over de grens van zuidwestelijk Frankrijk ligt het pittoreske Hondarribia. Wie het échte Baskenland wil ontdekken, moet hierheen. Hoewel je je in Spanje begeeft, merk je direct dat deze bijzondere regio een geheel eigen identiteit heeft. Er is vrijwel niks dat lijkt op de Costa Brava en het binnenland van Spanje. Met een merkwaardige maar imposante bouwstijl wist men Hondarribia honderden jaren geleden al een bijzondere sfeer mee te geven. 

Bent je tijdens de vakantie in San Sebastian, dan moet je haast wel een dagje een bezoek brengen aan Hondarribia. Veel fotogenieker vind je ze niet in de regio. Maak een wandeling door de middeleeuwse dorpskern of geniet van de heerlijke Baskische keuken op een van de vele gezellige terrassen. De gastronomie van Baskenland staat vooral bekend om de pintxo, een Baskische variant op Spaanse tapas. 

Calella de Palafrugell: hoogtepunt van de Costa Brava

Aan de oostkant van de Frans-Spaanse grens vind je de Costa Brava. Een populaire streek in Spanje voor Nederlanders om de vakantie met de camper door te brengen. Zeker wanneer je ervoor kiest om met de eigen auto, camper of caravan af te reizen naar Spanje is het kustgebied goed te bereiken. Je kunt kiezen voor bekendere plekken als Barcelona, Blanes of Tossa de Mar. Toch raden wij je aan om ook zeker Calella de Palafrugell aan het lijstje toe te voegen. In de nabije omgeving zijn genoeg campings en is men erg ingesteld op de komst van camper en caravan eigenaren. 

Je verblijft in een groenrijke omgeving en staat in mum van tijd op het strand. Wandel over de sfeervolle boulevard en ontdek het verleden van Calella de Palafrugell als belangrijk vissersdorp. Even toe aan wat rust? Neem plaats op het prachtige zandstrand of neem een verfrissende duik in de Middellandse Zee. Bang voor hele hordes toeristen? Dan kunnen wij je geruststellen. In Calella de Palafrugell komen met name vakantiegangers die liever ver weg blijven van het massatoerisme in plaatsen als Blanes en Lloret de Mar. Je kunt hier dus genieten van een welverdiende (rustige) vakantie.

Rustiek Albarracín

Wat naar het zuiden en meer landinwaarts ligt het schitterende Albarracín. Het middeleeuwse stadje staat bekend om zijn smalle, indrukwekkende straatjes. Als je op zoek bent naar het authentieke Spanje dan zit je hier goed. Gelegen tussen verschillende bergtoppen, is dit niet de plek waar je moet zijn als u op zoek bent naar de zon. Toch is een bezoek aan dit stadje de moeite waard. Het ‘roze dorp’ zoals Albarracín ook wel eens wordt genoemd, werd in 1961 uitgeroepen tot een Nationaal Monument. Sindsdien valt het geregeld in de prijzen. Meermaals werd het door verschillende blogs, tijdschriften en websites uitgeroepen tot het mooiste dorp van Spanje. 

Albarracín is niet zoals de meeste dorpen in Spanje ingericht op de zogenaamde ‘zontoerist’. Zwembaden zijn er nauwelijks en veel terrassen zult u ook niet tegenkomen. Wanneer je toch op zoek bent naar een verfrissend drankje of heerlijke tapa dan kun je het best op zoek gaan naar Plaza Mayor. Dit is ook het vertrekpunt van vele wandelroutes die door het historische dorp heen leiden.

Andalusische sfeer in Mijas

Iedereen kent de beelden uit Santorini in Griekenland. De parelwitte gebouwen gebouwd tegen een hoge berg met daar tussendoor lopende sfeervolle straatjes. Wist je dat je daar niet per se voor naar Griekenland hoeft af te reizen? Het sfeervolle Mijas, gelegen in het Spaanse Andalusië is minstens zo bijzonder. Zonder dat je tegen hordes toeristen oploopt wie staan te wachten op hun o zo ‘unieke’ foto, verken je dit prachtige dorp. Hoewel het ‘witte dorp’ niet aan de kust ligt, heb je vanuit hier vanwege de hoogte een schitterend uitzicht over de Costa del Sol. 

Overnacht je op een camping in de buurt van Málaga, Torremolinos of Marbella? Dan ben je zo in Mijas. Let wel op! Ben je met de camper, dan kan het lastig zijn om een parkeerplek te vinden. Voor gewone personenauto’s is er meer dan genoeg plaats. Waar wacht je nog op? Bezoek het sfeervolle Andalusische dorp en geniet van gastvrij Mijas. 

Ronda als absoluut hoogtepunt

Last but not least in deze lijst is het iconische Ronda. Hoewel de bergstad niet bij de grootste steden van Spanje behoort, heeft het internationaal een behoorlijk aanzien. Op zo’n 105 kilometer landinwaarts ten opzichte van Málaga vind je de stad en zijn imposante brug. Maak je een rondreis door Andalusië dan mag Ronda absoluut niet ontbreken. De stad is gelegen op een steile bergwand en heeft erg kenmerkende architectuur. Met de Moorse invloeden die ook in Sevilla en Granada zijn terug te vinden, is dit een heel ander stukje Spanje dan pak hem beet Hondarribia of Calella de Palafrugell. 

Een stadswandeling is zeker aan te raden als je uit bent op het beter leren kennen van dit stukje Spaanse schoonheid. Toch is er veel meer te doen dan alleen maar het bezichtigen van de ‘ravijn stad’. Door de ongerepte ruige omgeving maakt Ronda zich ook enorm populair onder liefhebbers van een actieve vakantie. Neem dus je fiets en wandelschoenen mee wanneer je naar Ronda afreist!

Met de camper naar Spanje

Het Iberisch schiereiland is uiterst geschikt voor een kampeervakantie. Of je nu op pad gaat met de camper of caravan, vrijwel overal in Spanje zijn goede campings te vinden waar je een prima standplaats kunt boeken. Onder heerlijke omstandigheden ontdek je de pracht en praal van Andalusië, Baskenland, Catalonië en ga zo maar door. Ben je op zoek naar een geschikte camper of caravan? Neem dan een kijkje in ons aanbod voor de beste deals op koop- én huurgebied!