Kampeerland Nederland: verrassende steden

Er zijn vrijwel geen landen ter wereld waar men zo fervent kampeerliefhebber is dan in Nederland. Iedere zomer weer vertrekken veel van onze landgenoten er met de camper op uit. Een deel daarvan vertrekt naar het zonnige zuiden. Toch is er ook een groep die het wat dichterbij huis zoekt. In deze tweedelige serie vertellen wij u over de mooiste plekjes van Nederland.

Amersfoort (provincie Utrecht)

U zult in ons lijstje geen Amsterdam, Utrecht of Rotterdam aantreffen. Iedereen is namelijk bekend met de aantrekkingskracht van deze steden op zowel binnen- als buitenlandse toeristen. Een wat onbekender pareltje is Amersfoort. Gelegen in de provincie Utrecht is de eeuwenoude stad een trekpleister voor iedereen die oog heeft voor geschiedenis, sfeer en oer-Hollandse schoonheid. Met de vele smalle straatjes en grachten heeft het iets weg van Amsterdam. Toch heeft helemaal zijn eigen charme. Twee van de meest opvallende blikvangers in de historische binnenstad zijn de prachtige Koppelpoort en de imposante Onze Lieve Vrouwentoren. Verblijft u op een camping in de buurt van Amersfoort? Dan raden wij u aan om zeker een dagje een kijkje te nemen in de Keistad. Het centrum van Amersfoort is compact en is daarom gemakkelijk in een dag te verkennen. Beklim de Onze Lieve Vrouwentoren en geniet van een magisch uitzicht over de stad en omgeving. Wat volgens ons de mooiste straatjes van Amersfoort zijn? Dat is niet moeilijk. Muurhuizen en Monnikendam steken met kop en schouders boven de rest uit. Hier voel je ongetwijfeld de historie van de stad. Een bezoek aan Amersfoort is prima te combineren met een verblijf op de Hoge Veluwe, een prachtig natuurgebied dat hier niet heel ver vandaan ligt en uiterst geschikt is voor een verblijf met de camper of caravan.

 

Maastricht (provincie Limburg)

Maastricht is van oudsher een van de meest imposante steden van Nederland. Gelegen in het uiterste zuiden van Limburg trekt de stad aan de Maas jaarlijks vele toeristen uit binnen- en buitenland. Heel gek is dat niet. Met de sfeervolle pleinen, pittoreske straatjes én de Maas is Maastricht het bezoeken meer dan waard. Kampeert u in het zuiden van Limburg of bent u op zoek naar een heerlijk weekendje weg? Overweeg dan een bezoek aan de hoofdstad van Limburg. Met de Vrijthof, Maas en omliggende prachtige natuur kunt u haast niet wegblijven uit deze stad. De Romeinen waren ruim 2000 jaar geleden al net zo onder de indruk van de omgeving als wij nu zijn. Zij zijn dan ook degenen die Mosa Trajectum, later Maastricht, stichtten. Veel van die tijd is er niet meer overgebleven. In de eeuwen die volgen groeit het uit tot een van de belangrijkste steden in omstreken. Het middeleeuwse stadscentrum is nog goed terug te zien in het bijzondere straatbeeld. Maak een wandeling over het prachtige Vrijthof, boek een boottocht over de Maas of ontdek de smalle, ouderwetse straatjes in het stadscentrum.

 

Deventer (provincie Overijssel)

Voor wie bekend is met Hanzesteden weet dat alle pracht en praal samenkomt in deze voormalige historische handels locaties. In Nederland zijn er een aantal steden die onderdeel uitmaakte van de Hanze. Zwolle, Kampen en Deventer zijn er daar een aantal van. In het sfeervolle Deventer is nog goed te merken dat het een rijke historie heeft. De karakteristieke binnenstad zorgt ervoor dat u zich voor heel even waant in de tijd van regenten en vorsten. Neem plaats op een van de vele gezellige terrasjes op de Brink en geniet van de levendigheid in de voormalige Hanzestad. Voor wie op zoek is naar de hoogtepunten en bijzonderheden van de stad is het een aanrader om op zoek te gaan naar de Proosdij. Het oudste stenen woonhuis van Nederland lijkt op de voorhand niet heel bijzonder maar wie wat dieper in de geschiedenis van het gebouw duikt, ervaart al snel dat het niet zomaar een stenen huisje is. Wat ook niet mag ontbreken tijdens een bezoek aan Deventer, is het proeven van een echte Deventer Kruidkoek. Het lokale lekkernij heeft ervoor gezorgd dat de stad voortaan als de koekstad door het leven gaat.

 

DeventerDordrecht (provincie Zuid-Holland)

Bij de Randstad wordt vaak gedacht aan Den Haag, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Ook Dordrecht maakt deel uit van deze immense agglomeratie met als middelpunt het Groene Hart. Waarom zult u dan een dag doorbrengen in Dordrecht als de andere grote steden ook in de buurt zijn? Dat is in onze ogen heel simpel. Dordrecht is uniek in zijn soort en een stuk minder op het toerisme ingesteld. Maar dan wel op een positieve manier. Waar je in Amsterdam en Rotterdam al veel stuit op toeristische kraampjes, winkels met allemaal dezelfde prullaria en internationale gidsen; daar is Dordrecht nog lekker zichzelf gebleven. Dordrecht ligt midden in het natuurgebied de Biesbosch. De drassige omgeving zorgt voor een unieke ligging. Direct aan het water vindt u het centrum van de stad. Al in de twaalfde eeuw gold Dordrecht als een van de belangrijkste steden van Nederland. In 1220 ontving het zelfs als een van de eerste steden het stadsrecht. U kunt zichzelf dus best voorstellen dat van die bewogen historie nog veel is terug te zien in de stad. Maak een wandeling door het historische centrum en geniet van de bijzondere architectuur. Op zoek naar de hoogtepunten? Neem dan eens een kijkje bij een van de binnenhavens of bezoek de Grote Kerk. Ook de liefhebber van kunst komt in de drechtstad zeer zeker aan zijn trekken. Met zijn vele musea is Dordrecht een van de culturele hotspots van Nederland!

 

‘s-Hertogenbosch (provincie Noord-Brabant)

As last but not least is ‘s-Hertogenbosch, of in de volksmond Den Bosch, aan de beurt. De hoofdstad van Noord-Brabant en daarnaast het Bourgondisch hart van Nederland is een heerlijke plek om een weekendje door te brengen. Zeker met goed weer bent u in Den Bosch aan het goede adres. De hele stad, of het nou pleinen of smalle straatjes zijn, is bezaaid met gezellige verwarmde terrassen. Geniet in het zonnetje van de plaatselijke lekkernij de Bossche Bol of probeer een van de lokale speciaalbiertjes. De Bosschenaar is een levensgenieter en deelt zijn levensvreugde maar wat graag met anderen. De gastvrijheid zal u aan alle kanten toekomen. Uiteraard is er ook in de Brabantse hoofdstad meer te doen dan alleen maar eten. ‘s-Hertogenbosch is al sinds de middeleeuwen een van de grootste steden van zuidelijk Nederland. Bijzondere gebouwen als de Mondriaan, de Sint-Janskathedraal en het stadhuis wijzen u regelrecht op die rijke historie. Vergeet daarnaast ook niet een kijkje te nemen bij het sindskort gerestaureerde puthuisje op de Markt. Bent u dus toevallig tijdens de tocht met uw camper of caravan in de buurt van Den Bosch? Laat dan de kans niet schieten om even een kijkje te nemen in deze bijzondere stad.

Den Bosch

Nederland is uniek op alle vlakken. Met de veel verschillende dialecten, gewoonten, natuurgebieden en bouwstijlen is het een ware mengelmoes van verhalen en schoonheid. Laat Nederland dan ook net een van de meest kampeervriendelijke landen ter wereld zijn. Huur een camper of caravan en ga er voor een aantal dagen op uit in eigen land. Bekijk het gehele verhuuraanbod van Henk Pen via deze link!