Gaat u een camper kopen? Waar let u op?Het kopen van een nieuwe camper komt meestal niet over een nachtje slapen tot stand. Voordat u zeker weet welk model het beste bij u past, bent u vaak toch al maanden dan al niet jaren verder. Zeker als u nieuw bent in de wereld van campers, kan de aankoop van een nieuw voertuig behoorlijk wat stress met zich meebrengen. Wij hebben voor u een aantal niet te missen zaken op een rij gezet!

Waar bent u naar op zoek bij het kopen van een camper?

U zult op het begin nog erg zoekende zijn qua prijzen en mogelijkheden. Het is daarom ook helemaal niet erg om de eerste tijd wat oriënterend rond te kijken. Welke prijzen zijn normaal en wat voor modellen worden er verkocht? Allereerst is het belangrijk om te weten dat campers zijn te onderscheiden in vier groepen. Halfintegralen, integralen, alkoof- en buscampers.

Bij een integraal en halfintegraal is de bestuurderscabine half, dan wel niet helemaal, geïntegreerd in de woonruimte. Zoals de naam doet vermoeden is bij een integraalcamper ervoor gekozen om zowel de woonruimte als cabine te verwerken in dezelfde chassis. Dat is overigens bij een halfintegraal niet het geval. Ook heeft een integraalcamper over het algemeen net meer stahoogte dan de halfintegraal.

Bent u op zoek naar een wat compacter model? Dan is wellicht de alkoofcamper wanneer u met een grote familie bent ook een goede optie. Met de extra ruimte boven de bestuurderscabine ontstaat er net wat extra ruimte. Zeker in de afgelopen jaren raakt de buscamper steeds meer in trek. Met zijn wendbaarheid is dit bestelbusje – want dat is het tenminste in het beginsel – een prettig alternatief op de andere modellen. Schrik niet, het interieur van dit campermodel is verwerkt in een ‘bestelbusje’, toch voelt het bijzonder sfeervol aan.

Check uw rijbewijs en accessoires

Belangrijk om te weten is dat u niet zomaar met elke camper op pad mag met een ‘normaal’ B-rijbewijs. U kunt personenauto’s tot aan een gewicht van 3500kg besturen. Gaat de maximale massa van uw camper over dit aantal heen? Dan bent u verplicht in het bezit te zijn van een C1- of C-rijbewijs. Let op! Het gaat hier niet alleen om het gewicht van de camper, maar ook om alle accessoires en vloeistoffen die een camper zijn gewicht geven. Onderschat dus uw bagage niet.

Er is een grote kans dat u wat extra accessoires meeneemt tijdens uw reizen. Bent u bijvoorbeeld liefhebber van fietsreizen? Dan is het handig om over een fietsenrek te beschikken. Zijn dit soort artikelen nog niet inbegrepen bij de camper die u koopt? Dan kunt u ze aanschaffen in de onderdelenshop van Henk Pen.

Niet zomaar het kopen van een camper

Kijk voorafgaand aan het kopen van een camper altijd goed naar wat u nodig heeft. Hoe groot is het gezelschap waarmee u reist en naar wat voor bestemmingen gaat u meestal. Het is belangrijk dat iedere passagier van uw camper een eigen zitplaats met gordel heeft. Zo’n woonruimte is natuurlijk erg interessant om plaats te nemen gedurende de reis maar leent zich er lang niet altijd voor. Daarnaast moet u ook serieus overwegen hoeveel u plaatsneemt in uw camper. Gaat u naar een kouder oord dan bestaat er best een reële kans dat u veel tijd binnen de camper doorbrengt. Hiermee is het absoluut geen overbodige luxe om genoeg ruimte te hebben. Gaat u naar het zonnetje? Dan volstaat meestal een kleine kookruimte en slaapruimte ook.

Ook niet geheel onbelangrijk tijdens de aankoop van een camper is om te weten wat én waar u koopt. Lang niet alle verkopers van campers en caravans zijn aangesloten bij organisaties als BOVAG. Bij Henk Pen koopt u enkel kampeervoertuigen die zijn voorzien van een BOVAG-keurmerk. Is er dan binnen de garantietijd iets kapot? Dan bent u via het BOVAG-keurmerk verzekerd dat het kosteloos wordt verholpen.

Maximum budget en testrit

U kunt ervoor kiezen om in een vroeg stadium een uzelf een maximum budget op te leggen voor het kopen van een camper. Bekijk eerst goed alle opties en mogelijkheden voordat u definitief een budget opstelt. De aankoop van benodigde accessoires kan wel eens zorgen voor onverwachte uitgaven. Heeft u een camper op het oog en voldoet hij aan uw eisen? Plan dan direct een testrit in. Het comfort en uiterlijk van een camper moet kloppen, maar hoe hij rijdt is minstens zo belangrijk. Bevalt de testrit u ook? Dan rest er weinig anders dan de aankoop van een prachtige camper en vele mooie welverdiende vakanties!